Slecht weer en andere ongemakken

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat de dingen niet helemaal lopen zoals gewenst. Zaken als het weer kunnen wij niet beïnvloeden. Wel zijn wij hier natuurlijk op voorbereid. Lees hier wat wij en u kunt doen wanneer het volgende voorkomt:

Regen en onweer

Plezier in de regen Iedere ochtend neemt de coördinatie met de leiding de weersverwachting door. Als de groep het bos intrekt, weet de leiding dus hoe het weer die dag zal zijn. Door het materiaalteam is het benodigde materiaal dan al naar de groepsplekken gebracht. Daarbij zit ook een regenzeil dat als tentdak wordt opgehangen.

Eenmaal droog onder het zeil wordt het al snel gezellig. Er worden bijvoorbeeld allerlei kleine spelletjes gespeeld, themaverhalen verteld en er kan muziek worden gemaakt of gezongen. En als het regent worden ook de kookprogramma’s zo snel mogelijk naar de de groepen gebracht. Dan kan er lekker warm pannenkoeken worden gebakken, soep worden gekookt, of iets anders worden gemaakt.

Blijft het langer regen, of gaat het misschien onweren, dan verplaatst iedere groep zich naar een vaste regenaccommodatie. Daarvoor gebruiken wij grote tenten, de leidingaccommodatie en het dijkhuis. Ook daar maken we er een gezellige en leuke tijd van.

Met het regenprogramma, wat alle groepen op zondag al hebben gemaakt, en de andere voorzieningen maken we van een natte dag juist een leuke dag. Regen is dus nóóit een spelbreker!

EHBO

In iedere leidinggroep zit een EHBO’er. Dat is iemand met een diploma of ervaring die de EHBO-trommel beheert. Als er iets gebeurt, kijkt deze leiding naar wat er moet gebeuren. Bij ernstigere gevallen kan met een speciaal telefoonnummer direct met de staf worden overlegd.

Van alle EHBO-handelingen maakt de EHBO’er in een boekje aantekeningen. Deze aantekeningen worden bij de administratie ingeleverd. Daar wordt gekeken over welke voorvallen er nog even met de ouders/verzorgers moet worden gebeld. Komt uw kind thuis met een pleister of een verhaal waarvan u eigenlijk toch nog meer wilt weten, dan kunt u ons daarover natuurlijk bellen of e-mailen.

Huisarts of ziekenhuis

Het gebeurt gelukkig heel zelden, maar soms is er meer dan een pleister nodig. Wij weten dan van ieder tijdstip naar welke huisarts we moeten rijden. Ondertussen zal, mocht het uw kind zijn, u dan worden gebeld en op de hoogte worden gesteld. Als de huisarts vindt dat een arts in het ziekenhuis het moet onderzoeken, dan rijden wij natuurlijk daarnaartoe. Ondertussen houden wij contact met u om te overleggen.

Insectenbeten

Er zijn bomen, dieren, en dus ook insecten in het bos. Ze horen erbij, maar kunnen soms lastig zijn. Muggen, dazen, wespen en teken, uw kind heeft er al veel minder last van als u enige voorzorgsmaatregelen treft:

  • beschermende kleding (lange mouwen, broekspijpen in sokken, pet)
  • beperkt snoep, koek en zoetigheid meegeven

En wordt uw kind toch gebeten of geprikt: In de EHBO-trommel, die altijd op alle groepen aanwezig is, zitten ook spullen om een insectenbeet te verzorgen. Dat doet de EHBO’er van de groep en die kijkt ook meteen naar wat er misschien nog meer moet gebeuren.

Teken

Over tekenbeten is veel te doen de laatste tijd. Teken komen overal voor, ook in de woonomgeving. Uw kind brengt tijdens de Vakantiespelen de hele dag in de natuur door. Ook daar bestaat natuurlijk de kans op een tekenbeet. Maar als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans heel klein dat er iets aan de hand is. Het is daarom verstandig om uw kind dagelijks te controleren op de aanwezigheid van teken. Kijk met name op plekken als de oksels, liezen en achter de oren.
Constateren wij dat uw kind door een teek is gebeten dan verwijderen wij de teek met een speciale pincet. Om de beet zetten we dan een cirkeltje en daarover zullen we u bellen. U kunt dan zelf in de gaten houden of het beter is om de huisarts er even naar te laten kijken.

Voor nadere informatie kunt u de website van het RIVM bezoeken.

Allergie

Wanneer uw kind overgevoelig is voor bepaalde insectenbeten, medicijnen of voedingsmiddelen kunt u dat melden op het aanmeldformulier. Eventuele medicijnen tegen een allergische reactie kunt u meegeven.